Harper's Bazaar Srbija

Teniska oprema, moćna ramena i postpandemijski snovi – u kolekciji Balmain pre fall 2021

Olivier Rousteing sanja o postpandemijskom svetu.

Olivier Rousteing je nepopravljivi optimista. Njegove kolege mogu računati na produženu pandemiju i kreirati osnovne i kućne stvari, ali on će ostati veran sebi. Siguran je: vrlo brzo ćemo zaboraviti sve što se događa, poput ružnog sna. Što znači da će nam odeća ponovo biti potrebna za više od pukog Zoom-a i lenje Netflix večeri. I ovde dolazi najlepši Balmainov čas.

Stoga u novoj pre fall kolekciji francuske kuće nećete naći ni naznake ogrtača, papuča i ćebadi. Ali tu je obilje koktel i večernjih haljina, oštrih (u bukvalnom smislu reči) i impresivnih hipertrofiranih ramena, pastelnih nijansi i puno sjaja. Pokazalo se da je kolekcija uglavnom nostalgična. Ona nam predstavlja vez inspirisan Fabergeovim jajima iz Rousteingovih prvih kolekcija za Balmain 2012. godine, i pastelne boje koje se odnose na prolećno-letnju sezonu 2014. godine, pa čak i ista istaknuta ramena kao referenca na najnovije kolekcije kuće. Ovo osećanje je razumljivo: vrlo brzo navršiće se 10 godina od kada je Olivier Rousteing preuzeo mesto kreativnog direktora Balmaina.

Sigurni smo da dizajner priprema nešto apsolutno očaravajuće za nezaboravan datum. U međuvremenu nas „zagreva“ pred stvarnim velikim događajem. Još ličniji motiv u kolekciji je oprema za tenis, zato što i sam Olivier igra tenis i veoma voli ovaj sport. Međutim, nije se koncentrisao samo na sebe. Postoje i doslovne reference na osnivača kuće Pierra Balmaina, u obliku njegovih monograma sa potpisima – već smo ih mogli videti u najnovijoj kolekciji.

Format snimanja lookbooka generalno izgleda kao metafora za naš život – sam dizajner snimio je sve kadrove u izlogu pariskog butika brenda, dok je gomila prolaznika mirno posmatrala. Nije li slično onome kako sada pratimo svet oko sebe kroz staklo ekrana pametnog telefona? Želimo da verujemo da je sve ovo samo privremeno.

Najnovije