Modni brendovi koje će naši (i ostali) sportisti nositi na Olimpijadi 2024.

Sportski giganti i manje poznate marke otkrili su uniforme za učesnike letnje Olimpijade.

Sara Ćirković predstavljaće Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu u disciplini boks
Foto: Marko Vulević za Harper’s Bazaar Srbija

Neće samo sportske veštine biti u centru pažnje na letnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu ovog leta: Modni brendovi ciljaju na zlato kada je reč o oblačenju sportista koji predstavljaju svoje zemlje u svojim sportovima.

U prošlosti smo videli kako kako popularni i novi brendovi podržavaju sportiste, od giganta sportske odeće Nike-a i Asics-a do novijih imena kao što je Telfar i Skims. Ovo je i dalje slučaj za letnje Olimpijske igre 2024. godine. Uoči svečanosti otvaranja 26. jula, brendovi su predstavili svoje dizajne za različite timove i takmičenja, a među njima su i uniforme našeg nacionalnog tima.

Pik za srpski Olimpijski tim

Na reviji održanoj u sedištu Olimpijskog komiteta Srbije, predstavljena je oprema kineskog brenda Pik, koju će nositi srpski sportisti tokom takmičenja u Parizu. Pistom su prošetale odbojkašice Jovana Stevanović i Bianka Buša, košarkašice Saša Čađo i Nevena Jovanović, atletičarka Adriana Vilagoš, zatim veslač Martin Mačković, tekvondisti Aleksandra Perišić i Stefan Takov i kajakaš Anđelo Džombeta, predstavljajući uniforme srpskog olimpijskog tima.

Kolekcija je bazirana na nacionalnim motivima i bojama Srbije, sa fokusom na dezenu krsta koji se nalazi na grbu Srbije i nosi nekoliko poruka – veru, snagu, nadu, predanost, pripadnost, lojalnost, cilj.

Ben Sherman za Olimpijski tim Velike Britanije

Za olimpijski tim Velike Britanije, uniforme je dizajnirao Ben Sherman, koje će sportisti nositi na ceremoniji otvaranja i zatvaranja Igara. Outfit za svečanost otvaranja uključuje bomber jaknu sa specijalno dizajniranim cvetnim motivom četiri nacije koji prikazuje ružu, čičak, narcis i detelinu kao znak za identitet i istoriju svake od četiri nacije unutar Ujedinjenog Kraljevstva, izvezen na leđima. Jakna je uparena sa pletenim polo džemperom napravljenim od organskog pamuka sa geometrijskim motivom u klasičnim crvenim i plavim bojama, i oksfordskim pantalonama.

Uniforma sportista za svečanost zatvaranja prikazuje polo majicu sa cvetnim motivom četiri nacije, stilizovanu sa oksfordskim šorcem.

Berluti x Carine Roitfeld i Le Coq Sportif x Stéphane Ashpool za francuski Olimpijski tim

Iako Stéphane Ashpool preuzima odgovornost za uniforme Francuske olimpijske reprezentacije za Olimpijadu 2024, francuski luksuzni brend Berluti dizajniraće odevne kombinacije za otvaranje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u saradnji sa Carine Roitfeld, bivšom urednicom francuskog Vogue-a, trenutnom urednicom CR Fashion Book-a, i čuvenom Francuskinjom.

Tim će biti obučen u plave smokinge po meri, odražavajući eleganciju i sofisticiranost svojstvenu francuskom stilu. Ove besprekorno izrađene kombinacije odražavaju posvećenost Carine i Berluti-a vrhunskom zanatstvu i pažnji prema detaljima, osiguravajući da Francuska ekipa ostavi snažan utisak ulaskom na globalnu scenu.

Ralph Lauren, Nike i SKIMS za američki Olimpijski tim

Ralph Lauren dizajnirao je odeću koju će američki sportisti nositi na otvaranju i zatvaranju Olimpijskih igara, dok Nike dizajnira olimpijske uniforme za atletske sportiste tima SAD-a. Odeveni u nacionalne boje SAD-a, kompleti za atletiku sadrže majicu na bretele, uparenu sa šortsem i uskim sportskim donjim delom za muškarce i žene.

Brend Skims izradiće off-duty izglede sportista na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2024.

Lululemon za kanadski Olimpijski tim

Kanadski gigant atletske odeće, Lululemon, ove godine je probio svoje granice sa uniformama Kanade. Ne samo da su svetle grimizne šare vizualno upečatljive, već označavaju pravi pokret ka pristupačnosti i prilagodljivosti u svetu sportske mode. Kostimi su dizajnirani da podrže različite tipove tela sa različitim sposobnostima, sa karakteristikama koje uključuju magnetske kopče i petlje za lakše oblačenje, navodi se u saopštenju brenda. Čak su i dva adaptivna stila uključena – Seated-Fit Carpenter Pantalone i Seated-Fit Sklopivi Kišni Pončo – namerno dizajnirani da pruže funkcionalnost i udobnost u sedećem položaju.

ASICS za australijski Olimpijski tim

U martu, japanski sportski brend ASICS najavio je obnavljanje partnerstva sa australijskim olimpijskim timom dok je otkrivao uniformu tima za ovogodišnje događaje. Uniforme sadrže zeleno-zlatnu odeću kako bi simbolizovale nacionalne boje zemlje. “Svaki komad odeće u uniformi za Olimpijadu 2024. sa ponosom predstavlja ikonične zelene i zlatne boje Australije, upotpunjene indigenim printom uključenim u svaki komad”, napisao je ASICS u opisu objave na Instagramu.

olimpijske igre

The New Originals za holandski Olimpijski tim

Ove godine, breakdance je zvanično postao olimpijski sport, a holandski plesni tim sprema se da napravi veliki ulazak na scenu. Njihove futurističke uniforme odaju počast bojama holandske zastave i živopisnom narandžastom bojom nacionalnog fudbalskog tima. Široke, ali jednostavno trenerke dolaze direktno iz kreativnog uma brenda The New Originals iz Amsterdama i sigurno će ostaviti utisak.

olimpijske igre

Mary Katrantzou i F4 za grčki Olimpijski tim

Čuvena grčka dizajnerka Mary Katrantzou, kreirala je kostime glumaca i plasača za ceremoniju plamena Igara, koje krase mnogi elementi drevne grčke istorije i umetnosti. Sportski brend 4F, s druge strane, dizajniraće uniforme grčkog olimpijskog tima, koje će takođe uključivati elemente, boje i simbole ove zemlje.

Chaumet medalje i Louis Vuitton pakovanja

Francuski luksuzni brend nakita i satova Chaumet dizajniraće sve medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu ove godine. Medalje se ponose sa nekoliko simbola koji su duboko značajni za Francusku, pri čemu šestougao, koji je simboličan za naciju, zauzima centralno mesto na ovoj prestižnoj nagradi. Louis Vuitton dizajniraće sva pakovanja za medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2024, kao i za prezentaciju olimpijskih i paraolimpijskih baklji Pariza 2024.

Foto: Promo

Najnovije