Harper's Bazaar Srbija

Uništeni ateljei dizajnera Elie Saaba i Zuhair Murada

Libanski dizajneri ne mogu da se oporave od eksplozije u Bejrutu.

4. avgusta, u području bejrutske luke došlo je do snažne eksplozije amonijačnog sumpora, što je ekvivalentno 2,2 kilotona TNT-a. Oko 100 ljudi je poginulo, a broj žrtava je oko tri hiljade. Glavni grad Libana proglašen je zonom katastrofe – u gradu je uvedeno vanredno stanje tokom 14 dana. Lokalni dizajneri izražavaju saučešće žrtvama i ne mogu da pronađu reči da opišu njihov bol zbog tragedije koja je zadesila svet.

Mnogi ateljei su uništeni – bili su u samom području koje je primilo udarac. Rabih Kayrouz, osnivač istoimene modne kuće, pokazao je na Instagramu svoje sedište koje se nalazi u elegantnoj palati Daguerre iz 19. veka u regionu Gemmayze. Eksplozija je uništila zgradu. Samo jedna lutka u beloj haljini ostala je među planinama smeća i betona.

Oštećeno je i sedište Eliea Saaba, a dizajner i njegov tim su bili unutra kada se dogodila eksplozija, ali na svu sreću, njihovo zdravlje nije ugroženo. Portparol brenda je naglasio da su svi u šoku i zabrinuti su za svoju zemlju. Eksplozija je pogodila zemlju usred duboke ekonomske i političke krize, kada je došlo do naglog rasta cena hrane i pada valute.

Atelje brenda Zuhair Murad takođe se nalazi u oblasti Gemmayze, poznatoj po svojim modernim barovima i restoranima, a sada je zgrada uništena. „Srce mi je slomljeno, ne mogu prestati da plačem, godine napora su samo nestale u trenu“, kaže dizajner u videu koji prikazuje ostatke zgrade.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zuhair Murad (@zuhairmuradprivate) onAug 5, 2020 at 6:39am PDT

Najnovije