Harper's Bazaar Srbija

Virtuelna torba Gucci prodata je po većoj ceni od stvarne

Tehnologija svakim danom sve više prodire u naš život. Tek smo nedavno naučili akronim NFT i navikli smo se na to da se digitalne datoteke mogu prodati za velike sume novca.  

Sada je u medijima odjeknula vest da je u računarskoj igri Roblox prodata virtuelna torba Gucci Dionisus – i skuplja je od stvarne. U butiku italijanskog brenda takav model košta 3.400 dolara, a elektronska kopija je koštala 4.115 dolara. U isto vreme, za razliku od NFT-a, koji su jedinstveni, takva kupovina nema nikakvu vrednost izvan igre Roblox – i ne može se preprodati.

Šta je onda razlog tako visoke cene? Prvo, ekskluzivnost. Kao što su primetili autori portala The Fashion Law, lansiranje virtuelne torbe dogodilo se u okviru ekskluzivnog dvonedeljnog događaja „Gucci Garden Experience“, koji je organizovao Gucci u saradnji sa Robloxom. Torba je bila dostupna za kupovinu samo jedan sat 17. maja i još jedan sat 18. maja – manje od bilo kog ograničenog dizajnerskog komada. Pored toga, kao što je nekoliko korisnika Twittera objasnilo, igrači Roblox-a su veoma važni zbog svoje reputacije i statusa u igri – pa su spremni da potroše mnogo novca na takve simbole, čak iako nemaju vrednost van igrice.

Najnovije