Zašto će Olimpijske igre u Parizu 2024. biti važan deo modne istorije

Moda će vladati Igrama, i mi smo se već smestili udobno za posmatranje.

Olimpijske igre u Parizu 2024.

Olimpijske igre u Parizu 2024. prave ozbiljnu prekretnicu svetskom sportskom spektaklu, donoseći neke nove, kreativnije dubine celoj priči.

Na samom početku, umesto u stadionu, ceremonija otvaranja održaće se duž reke Sene. Više od 10.500 sportista ploviće na skoro 100 čamaca i prolaziti pored poznatih pariskih znamenitosti, poput, Ajfelovog tornja. Ova ruta parade od 6 kilometara očekuje više od 300.000 gledalaca. Neki će moći da posmatraju besplatno, dok će drugi morati da kupe karte.

Ceremonija koja traje 4 sata uključivaće tradicionalne olimpijske događaje, kao što je paljenja plamena. Takođe, planirana je velika umetnička predstava dok sunce zalazi nad Parizom, koju će upotpuniti svetske zvezde Lady Gaga i Celine Dion, zajedno izvodeći duet sa pesmom “La Vie en Rose”. Ova ceremonija otvaranja obećava jedinstven i spektakularan događaj koji spaja istoriju i kulturu Pariza sa Olimpijadom.

Olimpijske igre u Parizu 2024, spremaju se da budu i najstilizovanije igre u istoriji, zahvaljujući novom prestižnom sponzoru: LVMH.

Do nedavno, Olimpijada je uglavnom bila zatvorena za sponzorstva modnih brendova, ali povezivanje LVMH sa Paraolimpijadom i Olimpijadom otvorila je neka nova vrata. Brendovi iz ove grupe: Dior, Louis Vuitton i Berluti, biće prisutni svuda tokom događaja. Saradnje sa drugim vrhunskim brendovima, ambasadorski angazmani sportista i povezanost sa pariskom Nedeljom mode obećavaju spoj sporta i visoke mode u jedinstvenom proslavljanju globalne kulture i stila na Olimpijskim igrama 2024.

Modni brendovi koje će naši (i ostali) sportisti nositi na Olimpijadi 2024.

Pomalo LVMH svuda

Nekoliko LVMH brendova će ostaviti neizbrisiv trag na Olimpijadi u Parizu, osiguravajući da događaj bude što više modno upadljiv kao što je i takmičarski. Louis Vuitton, ime koje je sinonim za luksuz, dizajnira pakovanja za medalje i sanduke za baklju za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Berluti, poznat po svom majstorstvu u muškoj modi, kreiraće uniforme za tim Francuske, za ceremonije otvaranja 26. jula i 28. avgusta. Moët Hennessy će obezbediti šampanjac za pobednike i VIP goste, dodajući sjajni završni dodir pobedama na Igrama. Istorijska kuća za nakit Chaumet takođe će praviti medalje za takmičenja, spajajući umetnost i izvrsnost u stvaranju simbola trijumfa.

Kolaboracije brendova

Modni brendovi su na prvom mestu na Olimpijadi, prikazujući ekskluzivne kolekcije i sarađujući sa nacionalnim timovima. Ben Sherman donosi britanski šarm timu Velike Britanije, osiguravajući da izađu na teren sa stilom i sofisticiranošću. Njihova odeća za ceremoniju otvaranja sadrži cvetne motive koji predstavljaju četiri nacije Velike Britanije, sa bomber jaknama i polo majicama sa otvorenim kragnama koje dodaju modni obrt. Rachel Terrace, glavna direktorka brenda u Marquee Brands (matična kompanija Ben Shermana), napomenula je da dizajni odražavaju promenjivu prirodu britanske mode i kulturnog identiteta, predstavljajući novi pogled obeležen živopisnim printovima, složenim detaljima i obnovljenim duhom.

U međuvremenu, Stéphane Ashpool i Le Coq Sportif revolucionizuju izgled francuskog tima, kombinujući avangardni dizajn sa decenijama iskustva u sportskoj odeći. Zamislite streličare u potpuno belim kombinacijama sa širom pantalona i torbama za strele, breakdancere u živopisnim trenerkama u patriotskim bojama crvenoj, plavoj i beloj, i bicikliste u uskim lycra kombinezonima u paru sa odgovarajućim biciklima za trke. Ove saradnje pretvaraju Olimpijadu u modnu pistu inovacije i stila.

Ostale značajne saradnje uključuju inovativni dizajn Left On Friday za kanadske odbojkaške timove, osiguravajući da na terenu izgledaju sa stilom uz očekivanja funkcionalnosti i šarma. Holandski breakdance tim će praviti spektakl sa uniformama koje je dizajnirao The New Originals, predstavljajući duh inovacije i autentičnosti.

Ambasadori sportskih brendova

Uticaj LVMH se širi izvan sponzorstava, sa nekoliko visoko profilisanih sportista ambasadora koji predstavljaju njihove brendove. Dior i Louis Vuitton imaju ambasadore sportista kao što su francuska ragbi zvezda Antoine Dupont i kineska slobodna skijašica Eileen Gu.

Neeraj Chopra, indijski olimpijski šampion, je sportski ambasador za Omega, zvaničnog mernog uređaja za Olimpijadu u Parizu. Drugi indijski ambasadori brendova uključuju svetsku šampionku u boksu Mary Kom (Puma) i indijsku atletsku zvezdu Hima Das (Adidas).

Francuski specijalista u 110 metara sa preponama Sasha Zhoya pridružuje se Diorovom timu sportskih ambasadora, koji već uključuje šampiona skejtborda Auréliena Girauda i surferku Kauli Vaast. Dior je takođe nedavno imenovao 15 ženskih sportistkinja kao ambasadorke brenda, uključujući petostruku šampionku olimpijske zlatne medalje, Elaine Thompson-Herah iz Jamajke i američku fudbalerku Alex Morgan.

Prethodno je Dior otkrio tri zajednička ambasadora sa matičnom kompanijom LVMH, gimnastičarku Mélanie de Jesus dos Santos, teniserku u kolicima Pauline Déroulède i Para-ciklistkinju Marie Patouillet.

Poezanost sa pariskom Nedeljom mode

Sa LVMH na čelu, Igre obećavaju da će učvrstiti Pariz kao ultimativno mesto spajanja sporta i stila. Integracija mode u olimpijsku naraciju proteže se na parisku Nedelju mode, koja se održala od 26. februara do 5. marta 2024. godine. Sportisti poput Noah Lylesa, Milesa Chamley-Watsona i Dine Asher-Smith prikazali su svoju svestranost i modnu veštinu pored svoje sportske sposobnosti.

Noah Lyles, najbrži čovek na svetu, briše granice između staze i modne piste, samouvereno se krećući na pariskoj i milanskoj nedelji mode. Svaki događaj pretvara u modni momenat i ohrabruje svoje kolege sportiste da zamene trenerke za trendi komade.

Pariska Nedelja mode podržala je učešće nekoliko sportista koji savršeno balansiraju svoje sportske karijere sa modnim projektima. Mačevalac Miles Chamley-Watson, dobitnik bronzane medalje na Rio igrama 2016, poznat je po svojim smelim modnim izborima, napravio je svoj debi na pisti u muškoj kolekciji jesen/zima 2024. godine na pariskoj Nedelji mode. Van mačevanja, prikazuje svoju kreativnu stranu u svetu mode, često zajedno sa prijateljem i zvezdom Formule 1 Lewisom Hamiltonom. Chamley-Watsonove smele kombinacije, poput odela sa tufnama i otvorenih košulja, ističu njegovu ličnost.

Sprinterka Dina Asher-Smith, dvostruka dobitnica bronzane medelje sa Olimpijade, hodala je za Off-White tokom pariske Nedelje mode za proleće/leto 2019. godine. Heptatletičarka i dvostruka svetska šampionka Katarina Johnson-Thompson pridružila se Asher-Smith u Off-White reviji. Skakačica u dalj i evropska šampionka u dvorani Jazmin Sawyers često je prisutna na modnim događajima zajedno sa Asher-Smith.

Olimpijske igre u Parizu 2024.
Dina Asher-Smith na Off-White pisti

Ovo spajanje znači da se sportisti neće samo takmičiti na najvišem nivou, već će takođe pokazati svoj stil na terenu i van njega, spajajući atletsku veštinu sa modnom elegancijom. Ovo označava novu eru za Olimpijadu i Paraolimpijadu, pretvarajući ih u globalni spektakl gde se luksuz, kultura i sport besprekorno spajaju.

Foto: Promo, Instagram

Najnovije