Harry i Meghan zvanično su napustili kraljevsku porodicu i lišeni su titula

Princ Harry i Meghan Markle zvanično su napustili kraljevsku porodicu - što je rezultiralo time da je vojvoda lišen vojnih titula.

Harry (36) i Meghan (39) povukli su se sa položaja „starijih“ članova kraljevske porodice početkom 2020. godine, uz dogovoreni ugovor od 12 meseci. U izjavi koju je 19. februara objavila Buckinghamska palata stoji: „Vojvoda i vojvotkinja od Sassexa potvrdili su njenom veličanstvu kraljici da se neće vratiti kao radni članovi kraljevske porodice.“

Posle razgovora sa vojvodom, kraljica je napisala zvaničnu izjavu, a Buckinghamska palata je objavila: „Kraljica je napisala da je nemoguće i dalje ispunjavati dužnosti povezane sa javnom službom nakon napuštanja rada u kraljevskoj porodici. Počasna vojna imenovanja i kraljevska pokroviteljstva koja su držali vojvoda i vojvotkinja biće vraćeni Njenom Veličanstvu, pre nego što budu preraspodeljeni među radnim članovima Kraljevske porodice. Iako su svi tužni zbog ove odluke, vojvoda i vojvotkinja ostaju veoma voljeni članovi porodice."

 

Kao odgovor, Harry i Meghan objavili su sopstvenu izjavu, navodeći da će uvek biti „posvećeni svojoj dužnosti i službi u Velikoj Britaniji“.

Oni su rekli: „Kao što dokazuju njihov rad tokom protekle godine, vojvoda i vojvotkinja od Sassexa ostaju posvećeni svojoj dužnosti i službi u Velikoj Britaniji i širom sveta i pružili su kontinuiranu podršku organizacijama koje su predstavljali bez obzira na zvanične uloge.“

Najava dolazi nedelju dana nakon što je par objavio da očekuje drugo dete.

vt.co

Pročitaj još