Svaka čast, preživeli ste i ovu radnu nedelju! Zašto ne biste proslavili fine dining večerom i pružili sebi vikend kakav zaslužujete? Budući da nas visoke temperature uslovljavaju da većinu dana provedemo u zatvorenom, ovog vikenda, večera predstavlja savršen izlazak. Stoga vam ovonedeljni Week-end vodič donosi najbolje fine dining restorane u Beogradu, koji obećavaju izuzetno gastronomsko iskustvo.
Langouste
Jedan od najstarijih fine dining restorana u Beogradu, Langouste, smešten na Kosančićevom vencu 29. Langouste kombinuje sofisticiranu atmosferu sa vrhunskom gastronomijom. Njihov meni nudi bogat izbor delikatesa pripremljenih od najkvalitetnijih sastojaka, uz pažljivo odabrane vinske etikete koje savršeno upotpunjuju obrok. Šef kuhinje, Marko Đerić, poseduje bogato iskustvo i ljubav prema kulinarskoj umetnosti i svakodnevno se trudi da gostima pruži nezaboravno iskustvo.
Inspirisan lokalnim i međunarodnim ukusima, svaki meni je pažljivo osmišljen da zadovolji i najzahtevnije nepce. Uživajte u svakom zalogaju i doživite jedinstvenu gastronomsku avanturu koju nude.
Salon 1905
Smešten u kultnoj zgradi Geozavoda u samom srcu starog grada Beograda, Salon 1905 nudi zaista jedinstveno fine dining iskustvo. Zgrada Geozavida predstavlja remek-delo. mešavine barokne i secesijske arhitekture, sa spektakularnim enterijerom obloženim sjajnim mesingom, mermerom i zlatom.
Meni se sastoji od sedam jela, osmišljen da prikaže najbolje od svežih, lokalnih proizvoda. Strastveni su u stvaranju jela koja su istovremeno ukusna i vizuelno zapanjujuća, a njihov kulinarski tim neumorno radi na nabavci samo najkvalitetnijih sastojaka. Sa svakom novom sezonom, njihov meni se menja, omogućavajući im da vam donesu uzbudljive nove ukuse i teksture koje će oduševiti vaše nepce.
Enso
Prepoznat od strane Michelin Guide Belgrade za 2024. godinu, Enso restoran zauzima visoko mesto među najboljim restoranima srpske prestonice. Nalazi se u ulici Mitropolita Petra 8, nadomak Bogoslovije. Posvetili su se stvaranju gastronomskih remek dela uz kombinacije najrazličitijih ukusa, originalnih recepata i spoja vrhunskog kulinarstva i umetnosti u savršena jela.
Njihov kulinarski tim prati trendove, ali ih i stvara. Šef Nedeljko je svojom stručnošću i kreativnošću kreirao meni koji je srpsku gastronomsku scenu izjednačio sa svetskim uzorima. Meni je sezonski, menja se na 6 meseci i sastoji se od sezonskih i svežih namirnica iz lokalnog uzgoja, najvećeg kvaliteta.
Iva New Balkan Cuisine
Koncept New Balkan Cuisine menja hranu, a kroz nju i kulturu konzumacije i razmišljanja o istoj. Žele da je prilagode sadašnjem vremenu, očekivanjima i potrebama, verujući da imaju znanje i iskustvo da je razumeju i modifikuju. Čuvaju izvorne vrednosti, dok formu prilagođavaju vremenu u kom žive, stvarajući potpuno novi doživljaj konzumiranja hrane.
Restoran Iva New Balkan Cuisine, nalazi se u ulici Knjeginje Ljubice 11, u Beogradu. Već tri godine zaredom, nalazi se na listi Michelin Guide-a, i to sa opravdanim razlogom. Meni je obiman i baziran uglavnom na tradicionalnim receptima koji su dobili suptilno lakšu notu, dok su i dalje verni svom originalnom stilu i ukusu, zahvaljujući upotrebi lokalnih sastojaka. Moderan i minimalistički restoran ima ambijent koji odmah deluje prijatno.
JAM
Restioran JAM se nalazi u mirnom stambenom delu centra grada, u ulici Knez Miletina 25. JAM je skraćenica za “Just a Maestro”, a ime opravdava činjenica da se restoran već tri godine zaredom, nalazi na listi Michelin Guide-a. JAM nudi prijatnu i gostoljubivu atmosferu kako u svojoj trpezariji, tako i u otvorenom prostoru punom biljaka.
U trpezariji, gosti biraju svoje deserte direktno iz vitrine, dok bar nudi impresivan izbor domaćih koktela. Kuhinja je podjednako impresivna, sa jelima koja su izdašna, a ipak elegantna, vešto pripremljena i prelepo prezentovana.
Foto: Instagram, Unsplash
Tekst: Natalija Kunić